U Cryteku su zaključili da nema smisla da veća konkurencija Unreal Engineu bude Unity nego njihovih ruku djelo, na kojem igrači pare oči još od prvog Crysisa (mada ni Far Cry 1 nije ružan, je li). Kompanija je stoga predstavila CryEngine 5, kojeg osim naprednije grafike karakteriše i novi poslovni model: za njegovo korištenje plaćate onoliko koliko smatrate da je potrebno; recimo, nakon što njime zaradite određenu sumu.

Štaviše, oni koji odluče platiti za engine mogu izdvojiti 70 posto svoje cifre za Crytekov novi Indie developerski fond, kojim će kompanija podržavati obećavajuće nezavisne igre širom svijeta.

Interesantno, CryTek je ovaj put više govorio o poslovnim novitetima, nego o tehnološkim. Tako će svi korisnici ovog enginea od sada na raspolaganju imati i CryEngine Marketplace, na kojem će dizajneri moći prodavati i kupovati modele, objekte i elemente dizajnirane u CryEngineu.

1/1

Što se tiče drugih noviteta, prije svega, interfejs editora je prilagođen lakšem korištenju. Engine je dobio i bolju podršku za najbolje VR uređaje, tj. Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR i OSVR.

CryEngine 5 ima i podršku za DirectX 12, napredni sistem renderisanja oblaka kako bi oni izgledali što prostornije i trodimenzionalnije, uz što manje sistemsko zauzeće, a tu je i novi sistem prikaza čestičnih efekata, za kojeg CryTek naglašava da je skoro u potpunosti oslonjen na snagu grafičke kartice.

Engine možete skinuti sa njegovog zvaničnog sajta.