...u paketu ne stiže PlayStation Camera, koja je neophodna za korištenje headseta

Sony je sinoć na GDC-u objavio kako će njihov VR headset za PlayStation 4, PlayStation VR, u prodaju stići u oktobru ove godine, te kako će koštati 400 dolara. Naravno, ova cifra će u Evropi skočiti na nešto viših 400 eura, odnosno 350 britanskih funti.

No, uprkos znatno nižoj cijeni u odnosu na konkurentski Oculus Rift i HTC Vive, koji koštaju 600, odnosno 800 dolara, vrijedi istaći kako PlayStation VR stiže u paketu bez PlayStation kamere, inače neophodne za njegov rad. Drugim riječima, ukoliko se i odlučite kupiti PlayStation VR, moraćete kupiti i PlayStation kameru, čija se cijena ovih dana kreće oko cifre od 50 eura.

PlayStation VR će podržavati i tzv. Cinematic mod, odnosno igranje klasičnih PS4 igara i gledanje videa u posebnom virtuelnom "kinu".

I dok je PlayStation Camera neophodna za rad PlayStation VR-a, PlayStation Move kontroleri nisu, iako će ih sam headset podržavati, a pretpostavlja se kako će Sony na tržište lansirati i poseban bundle sa VR headsetom, kamerom i Move kontrolerima.

Kada su u pitanju igre, iz Sonyja su istakli kako će se na tržištu do kraja godine naći preko 50 naslova koji će podržavati PlayStation VR, a napomenuli su i to kako na igrama za njihovu VR platformu trenutno radi preko 230 developera i razvojnih timova iz cijelog svijeta. Među njima su kako manji nezavisni timovi, tako i veće kompanije poput Electronic Artsa i DICE-a, koji za PlayStation VR razvijaju ekskluzivnu Star Wars Battlefront VR igru (više detalja o dotičnoj će biti poznato tokom narednih mjeseci).

1/1