Kao što se i očekivalo, AMD je svoj "Capsaicin" događaj na GDC-u iskoristio za predstavljanje monstruozno jake grafičke kartice sa dva GPU-a, po imenu Radeon Pro Duo. Osim što je monstruozno jaka, kartica je i monstruozno skupa, budući da stavljanje dva Fiji XT GPU-a na jednu ploču nikako ne može biti jeftin i jednostavan zadatak.

Ako ste zbunjeni imenom, do sada smo o ovoj kartici pisali kao o Furyju X2. Firmin razlog za drugačiji pristup imenovanju kartice leži u njihovoj želji da je ne predstavljaju samo kao nešto od čega će koristi imati samo igrači, nego i kreatori VR sadržaja.

Štaviše, AMD naziva Radeon Pro Duo najbržom svjetskom platformom za kombinovano konzumiranje i kreiranje VR sadržaja, a kartica je početak AMD VR Ready Creator serije proizvoda.

Radeon Pro Duo nudi 16 teraflopsa snage, a za sve one koji planiraju uživati u tolikim teraflopsima, AMD će postaviti i odgovarajuću cijenu – 1500 dolara. Iako zahtijeva tri osam-pinska konektora za napajanje, AMD tvrdi da Radeon Pro Duo zapravo ne koristi njihov potencijal do maksimuma, nego samo predstavlja osiguranje za one koji će ga željeti overclockati. Kartica također ima vodeno hlađenje u cilju smanjenja buke i zagrijavanja.

Radeon Pro Duo bi trebao biti dostupan tokom drugog kvartala ove godine.

1/1