Kompanija Sulon Technologies ima VR headset kojeg na svom zvaničnom sajtu naziva prvim i jedinim samostalnim headsetom na svijetu za VR, AR i prostorno računarstvo, koji ne zahtijeva računar za rad. Sulon Q, kako se headset zove, zasniva se na "wear and play" principu, a osim virtuelne realnosti, moći će se koristiti i za augmented reality simulacije.

Sulon je ovaj headset razvio i predstavio u partnerstvu sa AMD-om, čiji hardver koristi.

Uređaj, naime, ima OLED ekran rezolucije 2560 x 1440 piksela, a koristi AMD FX-8800P i Radeon R7 grafiku, što bi trebalo pružiti konzolašku kvalitetu VR igranja. Pored toga, headset radi na Windowsu 10 te nudi vidno polje od 110 stepeni, ima dvije kamere namijenjene praćenju okruženja za AR aplikacije, 8GB RAM-a, kao i SSD disk od 256GB.

1/1

Kako kažu u kompaniji, uređaj vas ne zamara "zbunjujućim minimalnim zahtjevima", ne gnjavi kablovima i vanjskim sistemima za praćenje pokreta. Sve što je potrebno za korištenje Sulona Q nalazi se na njemu. 

Zgodan detalj kojeg kompanija posebno ističe je prostorno preusmjeravanje, koje vam omogućuje da šetate koliko god želite po virtuelnom svijetu mnogo većem od sobe u kojoj se nalazite. Uređaj to radi poigravanjem sa percepcijom korisnika, tako da on šeta između namještaja i ukrug, dok u VR-u ima utisak da se kreće po šumi, njivama, itd.