Nakon obećanja da ubrzo planira svijetu podariti univerzalne plug 'n' play eksterne grafičke kartice, AMD je napravio prvi korak ka tome. Najnovija verzija Crimson softvera sadrži podršku za XConnect tehnologiju koja omogućuje povezivanje vanjskih GPU-ova preko za to predviđenih dockova i Thunderbolt 3 konektora.

Kako prenosi Ars Technica, XConnect omogućuje i izlistavanje te pojedinačno zatvaranje aplikacija koje koriste vanjski GPU. Da bude bolje, plug 'n' play princip na kojem se tehnologija zasniva znači da bi sistem trebao nastaviti raditi stabilno čak i ako se dock za vanjske grafičke kartice naglo diskonektuje.

Kako stoji na zvaničnoj XConnect stranici, za sada su podržani sljedeći Radeoni: R9 Fury, Nano, R9 300 serija, 290 X, 290 i 285.

1/1

Dakako, prvi uređaj koji će koristiti XConnect je Razerov Core dock za Blade Stealth laptop. Tehnologija je inače prvenstveno namijenjena igranju na lako prenosivim laptopima slabijih specifikacija te tako donekle rješava problem i prenosivosti i zagrijavanja punokrvnih igraćih laptopa.

XConnect će biti kompatibilan i sa drugim vanjskim dockovima, a za njegovo korištenje su potrebni Windows 10, Thunderbolt 3 port, Thunderbolt 3 kabl sa kapacitetom od 40Gbps, BIOS podrška za vanjske GPU-ove preko Thunderbolta 3 i Radeon Crimson driveri 16.2.2 ili noviji.