Sjećate li se Peeplea, servisa za "recenziranje ljudi"? Kada smo pisali o njemu u oktobru prošle godine, mnogi nisu vjerovali da je riječ o stvarnom proizvodu – odnosno, smatrali su da takvo nešto potencijalno štetno može biti samo podvala ili trolanje.

Ispostavilo se da je Peeple itekako stvaran. Aplikacija je objavljena za iOS i već je pobrala kritike od strane zabrinutih korisnika koji se boje da će kompanija zarađivati prodajom pristupa privatnim negativnim recenzijama.

Podsjećamo, Peeple omogućava ocjenjivanje ljudi u tri kategorije: ličnoj, profesionalnoj i romantičnoj. Navodno, svrha ovakve aplikacije je provjeravanje u kakvom ćete okruženju boraviti po "s kim si, takav si" principu.

Da bude gore, autori aplikacije među njene potencijalne upotrebe guraju i provjeravanje budućih zaposlenika, kao i susjeda u zgradama. Potencijal, dakle, za cyber bullying je ogroman. Ako ništa drugo, Peeople je za sada onemogućio ocjenjivanje onih koji nisu dali dozvolu za to, a negativnu "recenziju" je moguće sakriti. Međutim, kao što rekosmo na početku, kompanija razmatra uvođenje plaćanja za pristup svemu, tj. pretplatu koja će omogućiti da vidite sve negativne ocjene i detalje o nekome.

Pored toga što je izašao za iOS, Peeple bi se u doglednoj budućnosti trebao pojaviti i na Androidu. Zvanični sajt imate ovdje.

1/1