Sigurnosna kompanija Kaspersky Lab nedavno je upozorila na malware upakovan u JAR Java format, koji može zaraziti ne samo Windows, nego i OS X i Linux. Malware je djelo različitih brazilskih hakerskih grupa i na računare meta instalira Banload trojanca za krađu bankovnih podataka.

Osim Brazilaca, za sada je zahvaćen i značajan broj Internet korisnika u Kini i Njemačkoj. 

Ključni preduslov za uspješan napad ovakvim malwareom jeste to da svaka potencijalna žrtva na svom računaru ima instaliran Java Runtime Environment. Međutim, to definitivno neće biti prepreka za njegovo širenje, budući da je JRE navodno instaliran na preko 70 posto svjetskih računara.

Ovi trojanci su, uprkos širenju u JAR fajlovima, za sada primijećeni samo na Windowsu. Za početak su se, naime, brazilski cyber kriminalci fokusirali na razvoj međuplatformskog downloadera – trojanca koji omogućuje lagano ubacivanje opasnijeg malwarea na računare žrtvi – što koriste za širenje starijih verzija bankovnog malwarea.

Međutim, Kaspersky očekuje da će hakeri uskoro razviti i JAR verzije opasnijih trojanaca i virusa, koji će napadati svaki računar sa instaliranim JRE-om, bez obzira na operativni sistem.

1/1