Njemački proizvođač luksuznih automobila, BMW, povodom 100 godina svog postojanja predstavio je koncept samovozećeg automobila kojem još samo fali mogućnost lebdenja, pa da bude kao nešto izvučeno iz naučnofantastičnih filmova.

Konceptualni automobil po imenu Vision Next 100 zapravo predstavlja skup ideja za koje BMW smatra da će definitivno zaživjeti u automobilskoj industriji u narednim decenijama. To je, prije svega, autonomna vožnja, tako da je i Vision Next 100 zamišljen kao potpuno robotizovano vozilo.

BMW naglašava da ovakav automobil neće biti još jedan klon sličnih proizvoda, nego da će biti potpuno prilagođen individualnim željama i prohtjevima kupca, što još jedan trend za kojeg firma predviđa da će se pojaviti u bližoj budućnosti kada su u pitanju autonomna vozila.

1/1

Automobil ima dva moda rada, Boost i Ease mod, od kojih prvi omogućuje vlasniku da preuzme kontrolu nad vozilom – s tim da će na raspolaganju imati i digitalnog asistenta koji će se po potrebi aktivirati i pomagati u vožnji. Vision Next 100 ima radar od 360 stepeni te na prednjem staklu prikazuje informacije o preprekama na putu. Pored toga, Boost mod će vozačima prikazivati i idealnu putanju kroz krivine, slično kao u igrama.

Ease mod vože, dakako, omogućuje drijemanje na sjedištu tokom vožnje, dok automobilom u potpunosti upravlja vještačka inteligencija. Pri tome se volan automatski uvlači u automobil, a sjedišta se spajaju kako bi se vozač i suvozač mogli lakše družiti i ispomagati. Spomenuti digitalni asistent će u ovom modu signalizirati prolaznicima kada je sigurno preći cestu ispred automobila.

BMW također naglašava da će ovakav automobil biti proizveden od karbonskih vlakana i plastike umjesto od čelika.