Kako bi pogurao razvoj aplikacija za Hololens, Microsoft je objavio kako uskoro planira developerima ponuditi Hololens Emulator – alat koji omogućuje razvoj augmented reality aplikacija bez potrebe za plaćanjem 3000 dolara za Hololens headset za developere.

Emulator će koristiti Hyper-V virtuelnu mašinu, a pokrete će simulirati pomoću Xbox kontrolera, tastature i miša u virtuelnim prostorijama koje će developerima pomoći da testiraju aplikacije. Microsoft naglašava da aplikacije nije potrebno posebno prilagođavati emulatoru – one ga pri pokretanju neće razlikovati od headseta.

Kako bi početak rada na AR aplikacijama bio lakši, emulator će dolaziti sa par virtuelnih soba, s mogućnošću ubacivanja vlastite u program. 

Super, zar ne? Još bolje, emulator će biti dostupan prije 30. marta, kada počinju isporuke Hololensa za developere. Uputstva za njegovo korištenje možete pronaći ovdje.

1/1

Pored toga, Microsoft developere usmjerava na Windows Holographic Dev Center stranicu, na kojoj se nalazi dio dokumentacije za razvoj Hololens aplikacija. Ovo uključuje i uputstva za rad u Visual Studiju i Unity engineu.

Također, na ovom linku će se vremenom pojaviti razvojni alati sa holografske aplikacije, kako ih Microsoft naziva, a ovdje imate niz video tutoriala koje je Microsoft objavio za developere zainteresovane za ovu platformu.