Za one koji nemaju Steam Guard Mobile Authenticator

U cilju poboljšavanja sigurnosti i obeshrabrivanja hakera u pokušajima da kradu accounte i preprodaju predmete na njima, Valve je povećao dužinu realizacije trgovine sa dosadašnja tri, na čak 15 dana. Također, predmet koji se prodaje na Steam Community Marketu će morati biti izlistan 15 dana prije nego što ga bude moguće prodati.

Naravno, ovo se ne odnosi na one koji koriste Steam Guard Mobile Authenticator ili su sa osobom s kojom trguju prijatelji godinu dana ili duže (u ovom drugom slučaju, odgoda je jednodnevna).

Istovremeno, Steam više neće vraćati, odnosno duplicirati prodate prodmete, kako bi nadoknadio štetu korisnicima čiji su accounti hakirani. U Valveu smatraju da je 15 dana dovoljno da korisnici uoče nelegitimnu trgovinu i na vrijeme je otkažu. Ključna stvar je, kako firma kaže, to što dosadašnja odgoda od tri dana nije bila dovoljno duga da zaštiti korisnike od neovlaštene preprodaje predmeta, budući da se neki od njih ne logiraju na Steam dovoljno često ili im iz nekog drugog razloga treba više vremena da uoče problem.

Promjena će stupiti na snagu 9. marta.

Naravno, pojedini Steam korisnici su jako nezadovoljni njome. Reddit korisnik Doctor_McKay poziva svoje istomišljenike da u znak protivljenja najnovijoj izmjeni pošalju Gabeu Newellu email kojim to obrazlažu. S druge strane, neki komentatori na njegovom threadu smatraju da ljuti Redditovac preuveličava problem te da Valveova odluka neće negativno uticati na značajan broj Steam trgovaca.

1/1