Kako izvještava The New York Times, američka vlada upozorila je elektrane, vodovode i mreže za transport robe na cyber napade kojima bi se moglo isključiti snabdijevanje SAD-a električnom energijom, vodom i kojima bi se mogla blokirati trgovina. Upozorenje stiže nakon što su američki stručnjaci za cyber sigurnost zaključili kako je nedavni hakerski napad na ukrajinske elektrane predstavljao svojevrsno upozorenje za ostatak svijeta.

Nagađa se da su napad sproveli ruski vojni hakeri ili proruski hakeri u Ukrajini, a on predstavlja prvi zabilježeni slučaj isključenja električne mreže cyber napadom.

Osnivač sigurnosne kompanije Dragos Security, Robert M. Lee, za novinu je izjavio da je cilj napada u Ukrajini po svemu sudeći bio slanje političke poruke.

"Bio je dovoljno velik da privuče svačiju pažnju, a dovoljno mali da ne izazove veliku reakciju." – rekao je on.

Pored američke vlade, slično upozorenje je dao i John McAfee, rekavši da bi backdoor u iOS-u, kojeg FBI želi kako bi pristupio podacima na telefonu kriminalaca, dao "totalnu kontrolu svega u Americi" kineskim i ruskim hakerima koji ionako imaju mogućnost gašenja električne proizvodnje u SAD-u.

1/1