Nakon što je Apple proteklog mjeseca odbio da kreira backdoor za iPhone, predstavnici kompanije su jučer, zajedno sa predstavnicima američkog Ministarstva pravde i FBI-a, svjedočili pred američkim Kongresom.

Podsjećamo, proteklog mjeseca sud u Kaliforniji je od Applea zatražio da kreiraju backdoor za iPhone i tako im omoguće pristup podacima jednog od učesnika pucnjave u San Bernadinu, što je Tim Cook odbio uraditi, izjavivši da "ovakav zahtjev ignoriše i osnove digitalne sigurnosti - i značaj onoga što vlada u ovom slučaju traži".

Kako prenosi ZDNet, Apple, FBI i američko Ministarstvo pravde su na kraju izašli pred Kongres, obzirom da su ustanovili kako regularni sudovi "ne mogu riješiti ovaj sudar između javne sigurnosti i privatnosti".

Suština onoga što su jučer pred Kongresom izjavili predstavnici sve tri strane se svodi na to da FBI "ne može crackovati iPhone" bez sudskog naloga, te kako im u hakiranju spornog telefona nije mogla pomoći ni NSA, tako da im je za pristup podacima neophodna pomoć Applea.

Nekoliko članova Kongresa je kritikovalo FBI jer od vlade očekuju "više alata" i "načina da prisile" određene entitete da izvrše njihove naredbe, istakavši kako "uopšte ne mogu ni vidjeti šta [FBI] radi", te kako je FBI "rutinski odbijao da objasni" načine na koji iskorištavaju određene tehnologije.

Direktor FBI-a je sa druge strane priznao kako su svjesni da bi slabljenje enkripcije moglo imati "internacionalne implikacije", dok je okružni tužilac priznao kako ne žele rješenje za samo jedan telefon, već rješenje koje bi se u budućnosti moglo koristiti i na drugim uređajima, prenosi The Next Web.

Nakon direktora FBI-a, pred Kongresom su se našli i predstavnici Applea, koji su istakli kako do sada nijedna druga država od njih nije zatražila kreiranje backdoora. "Jedino u našoj vlastitoj zemlji vodimo ovu debatu," izjavio je zastupnik Applea, Bruce Sewell.

Kako ističu na The Next Webu, fokus cijelog slučaja više nije na telefonu napadača iz San Bernadina, već na određivanju toga koliko privatne kompanije u budućnosti moraju pomagati vladi u sličnim slučajevima, o čemu će Kongres raspravljati u idućem periodu.

1/1