Dopunjeno: Nedugo nakon što smo pripremili originalnu vijest, Raspberry Pi Foundation je i zvanično predstavio novi model svog minijaturnog računara - Raspberry Pi 3 Model B.

Kako prenosi Engadget, Rasperry Pi 3 predstavlja prvi 64-bitni model ovog računara, kao i prvi sa ugrađenom podrškom za 802.11n Wi-Fi i Bluetooth 4.1.

Ostatak specifikacija uređaja uključuje 64-bitni quad-core ARM Cortex A53 procesor frekvencije 1,2GHz, 1GB RAM-a i 400MHz VideoCore IV grafiku. Sa ovakvim specifikacijama, Raspberry Pi 3 je oko 50% brži u odnosu na svog prethodnika.

Raspberry Pi 3 Model B je moguće naručiti već sada, a koštaće vas isto koliko i njegovi prethodnici - 35 američkih dolara.

Originalna vijest: Iako još uvijek nije zvanično najavljen ni predstavljen, već je poznato kako će Raspberry Pi 3 podržavati Wi-Fi i Bluetooth LE (Low Energy), prenosi The Register.

Naime, kompanija Raspberry Pi Foundation je nedavno poslala novi model svog minijaturnog računara na testiranje u američku organizaciju FCC (Federal Communications Commission), odakle su kasnije procurili određeni podaci o dotičnom, kao i njegove prve slike.

Raspberry Pi 3 će tako biti prvi u svojoj porodici sa ugrađenom podrškom za bežične mreže, obzirom da je njegovi prethodnici nisu imali (korisnici su problem mogli riješiti korištenjem Ethernet-to-wireless uređaja i USB Wi-Fi adaptera).

Pored toga, za sada je poznato kako će Raspberry Pi 3 Model B koristiti sličan Broadcom SoC kao i Raspberry Pi 2, te kako će imati HDMI port, slot za SD memorijske kartice i Ethernet priključak.

Iz Raspberry Pi Foundationa su odbili komentarisati navedene informacije, tako da ćemo za više detalja ipak morati pričekati zvanično predstavljanje novog modela Raspberry Pi računara.

1/1