YouTube je sinoć objavio kako korisnici njihovog video servisa od sada mogu bez puno muke zamutiti bilo koji dio svog videa, bilo da žele sakriti automobilske tablice, nečije lice ili nešto sasvim treće.

"2012. godine smo lansirali opciju koja je kreatorima video sadržaja omogućila da zamute sva lica u njihovim videima, što je bio prvi korak ka pružanju vizualne anonimnosti na YouTubeu. Ali, čak smo i tada znali da je pred nama još puno posla: niste htjeli da zamutite samo lica - htjeli ste da zamutite bilo koji dio svog videa," stoji u postu objavljenom na YouTube Creator blogu.

"Sa novom Enhancements opcijom, dostupnom u desktop verziji YouTubea, možete zamutiti bilo koji objekt u vašem videu, čak i ukoliko se dotični kreće," navode iz YouTubea.

Kako bi zamutili određeni dio svog videa, unutar Blurring Effects taba potražite opciju Custom Blurring, nakon čega trebate još samo označiti dio videa koji želite zamutiti. YouTube će nakon toga automatski obaviti sve ostalo, uključujući i zamućivanje obilježenog objekta čak i u pokretu.

Naravno, kreatori videa mogu jednostavno pomjerati obilježeno područje zamućivanja, kao i mijenjati mu veličinu, a nakon što završe sa poslom, na raspolaganju su im opcije da promjene spase u već uploadovanom videu, ili da isti izbrišu, a potom automatski objave i njegovu novu verziju.

1/1