Kao što je i bilo najavljeno prilikom predstavljanja Googleovog AMP frameworka, WordPress je sada dobio punu podršku za dotični, prenosi The Next Web.

U prevodu, WordPress će automatski uključiti AMP podršku na svim blogovima kreiranim na njihovoj platformi, što za korisnike pak znači da će se ti blogovi brže učitavati kada im budu pristupali iz Google pretrage.

Podsjećamo, Google je kreirao AMP (skraćeno od Accelerated Mobile Pages) kako bi ubrzao učitavanje web stranica na mobilnim uređajima - a pogotovo onih stranica bogatih videom, animacijama i sličnim sadržajima.

AMP će od danas biti automatski uključen na WordPressu, a kreatori WordPressa su svojim self-hosted korisnicima ponudili i poseban plugin, koji im omogućava da automatski konvertuju sadržaje svojih stranica u AMP kompatibilne.

Stranice kompatibilne sa AMP-om će u Google pretrazi biti označene posebnom ikonicom munje, tako da znate koji sajtovi će vam se na telefonima i tabletima učitavati brže i prije nego im pristupite iz rezultata svoje Google pretrage.

1/1