Xiaomi je na Mobile World Congressu napokon i zvanično predstavio svoj Mi 5 smartphone. Iako su mediji generalno oduševljeni samim dizajnom uređaja, nisu propustili priliku da naglase koliko zapravo Mi 5 podsjeća na Samsung Galaxy S7.

Mi 5 ima 5,15-inčni full HD ekran, a dolazi sa Snapdragon 820 procesorom, 4GB RAM-a, 32GB internog prostora za pohranu podataka, kao i podrškom za Qualcomm Quick Charge i baterijom od 3000 mAh. Uređaj ima i podršku za NFC plaćanje, kao i podršku za 4G+, odnosno LTE Advanced mrežu. Pogoni ga Android Marshmallow sa sedmom verzijom Xiaomijevog MIUI skina.

Stražnja kamera ima rezoluciju od 16MP, a može snimati 4K video i ima optički stabilizator slike kako bi se smanjilo zamućenje slike zbog podrhtavanja ruke. Prednja, selfie kamera ima samo 4MP, ali zato ima Qualcommov "najbolji novi senzor".

Mi 5 će se 1. marta prvo pojaviti na kineskom, a zatim i na indijskom tržištu, nakon čega će stići i na ostala svjetska tržišta. Iako Mi 5 košta samo otprilike 300 dolara, drugi model, koji nosi naziv Mi 5 Pro i dolazi sa 4GB RAM-a, 128GB internog prostora za pohranu podataka i keramičkom poleđinom, košta 413 američkih dolara.

1/1