Iako je prilikom održavanja govora na MWC-u Mark Zuckerberg, očekivano, dao punu podršku Appleu u slučaju sa FBI-em, rekavši da oni (Facebook) vjeruju u enkripciju, izgleda da većina njegovih sugrađana ne dijeli ovaj stav.

Naime, sudeći prema najnovijem istraživanju kompanije Pew Research, 51 posto Amerikanaca smatra da Apple treba pomoći FBI-u i otključati smartphone koji pripada jednom od učesnika napada u San Bernardinu. Samo 38 posto Amerikanaca slaže se sa Appleom, dok se 11 posto ispitanika izjasnilo kao neodlučno.

Kada je u obzir uzet i starosni faktor, ispostavilo se da što su stariji, ispitanici su bili više na strani vlade, a manje na strani Applea: čak 54 posto starijih od 65 godina, smatra da Apple treba otključati sporni iPhone. Slična je stvar i sa onima starijim od 30 godina, pa mišljenje većine ide u prilog vladi.

Kada je riječ o stavu najmlađih ispitanika, dobi između 18 i 29 godina, njih 47 posto smatra da Apple treba izaći u susret zahtjevima policije, dok 43 posto smatra da kompanija u cilju očuvanja privatnosti svojih korisnika, treba odbiti ovaj zahtjev.

1/1