Živopisni osnivač McAfee antivirusne kompanije ponovo udara. Ovaj put je u intervjuu za MaximumPC nazvao FBI i kompletnu američku vladu informatički nepismenom.

Nadovezujući se na FBI-ev nedavni zahtjev od Applea da kreira backdoor u iOS-u kako bi vladine agencije lakše mogle doći do podataka kriminalaca i potencijalnih kriminalaca, McAfee je rekao da FBI naprosto nije sposoban da sam razbije zaštitu na telefonu učesnika pucnjave u San Bernardinu (a što se McAfee ponudio uraditi kako Apple ne bi morao sabotirati enkripciju).

"Ne vjerujem da FBI to može uraditi. Mislim da je naša vlada nepismena po pitanju cyber sigurnosti zbog sljedećih razloga: kao prvo, postala je masivna birokratija, gdje niko nikada ne biva otpušten, nego samo unaprijeđen. Tehnološki odjeli su zastarjeli, ne prate napretke u tehnologiji. Kao drugo, neće da zapošljavaju jedine ljude koji im mogu pomoći, a to su hakeri širom svijeta. A, zašto? Jeste li ikada bili na Defcon ili Hack Miami konferencijama? Pa, jeste li vidjeli kako ti ljudi izgledaju? Irokezice visoke pola milje, probušene uši, tetovaže na licima. I svako od njih će zahtijevati da puši marihuanu na poslu. Naša vlada neće zaposliti te ljude.

Ali, garantujem vam, ako odete u Kinu ili Rusiju i pokucate na vlada Kremlja ili njegovog ekvivalenta u Kini i kažete: "Ja sam najbolji haker na svijetu, hoćete li me zaposliti?", reći će "Naravno!". A, ako vi kažete "Čekajte malo, treba mi marihuana", oni će reći, "Super, smjestit ćemo te u podrum i tamo puši koliko hoćeš". Zašto? Zato što su pametni! Mi smo glupi." – objasnio je McAfee suštinu problema.

1/1

McAfee tvrdi da hakeri kakve je upravo opisao već imaju alate za dekriptiranje iPhonea.

"I ne samo dekriptiranje telefona! Kinezi i Rusi imaju mogućnost da naše društvo bace na koljena. Pritiskom na dugme, Kinezi mogu isključiti našu električnu proizvodnju i trajno nas ostaviti bez električne energije. Ovo je poznata činjenica u hakerskoj komuni. Toliko smo zaostali da je neshvatljivo da se još uvijek nazivamo svjetskom silom.

(...) Garantujem vam da se Kinezi i Rusi sada mole da Apple popusti. Vjerovatno bi platili 100 milijardi dolara Timu Cooku da popusti. Zašto? Zato što bi dobili totalni pristup i kontrolu svega u Americi." – kaže McAfee i dodaje da kineska vlada, za razliku od američke NSA, već ima sposobnost rafinisanja podataka prikupljenih online špijuniranjem korisnika. Drugim riječima, potencijalno prevelika količina informacija im ne predstavljaju problem da nađu ono što žele.

Kompletan intervju možete pročitati ovdje.