Huawei je na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio MateBook, svoj prvi 2-u-1 Windows 10 uređaj. MateBook je 12-inčni tablet koji dolazi sa pratećom tastaturom i digitalnom olovkom čija baterija po jednosatnom punjenju nudi 100 sati rada.

Kako prenosi The Verge, 12-inčni LCD ekran novog Huaweijevog tableta zauzima više od 80 posto njegove ukupne površine, a nudi sasvim zadovoljavajuću oštrinu slike i teksta, dok su prikazane boje jasne i bistre. Treba napomenuti i to da je Huawei u svoj novi tablet ugradio senzor za prepoznavanje otiska prsta iz svog Mate 8 smartphonea, što znači da će korisnici MateBook lakše otključavati.

1/1

Huawei tvrdi da baterija samog tableta pruža devet sati rada pri konstantnom gledanju videa, te do 13 sati rada pri malo laganijoj upotrebi. MateBook će biti dostupan sa Home i Pro izdanjima Windowsa 10, a kupci će imati i nekoliko opcija kada je riječ o procesoru. Moći će ga kupiti sa Intel Core M3, M5 ili M7 procesorom.

Što se tiče cijene Huaweijevog 2-u-1 tableta, ona će se kretati od 700 do 1600 dolara - u zavisnosti od paketa i regije u kojoj se prodaje, plus 130 dolara koliko košta tastatura.