Sony je na Mobile World Congressu upravo predstavio novu liniju svojih Xperia pametnih telefona, koju čine tri modela oznake X - Xperia X, Xperia XA i Xperia X Performance.

Kako prenosi GSMArena, Xperia X donosi 5-inčni ekran Full HD rezolucije, 2.620 mAh bateriju, Snapdragon 650 čipset, 3GB RAM-a i 32GB memorije za pohranu podataka, proširive sa microSD memorijskim karticama. Što se tiče kamera, Sony je Xperiu X opremio sa 23MP Smart Capture glavnom kamerom, sa Predictive Hybrid autofokusom (koju je moguće aktivirati i sa njom snimiti fotografiju za svega 0,6 sekundi), odnosno sa 13MP selfie kamerom.

Pored toga, vrijedi spomenuti i to kako dizajn telefona krasi tzv. "ton-na-ton pristup", što u prevodu znači da su prednja i stražnja strana telefona obojene istom bojom, bez promjena u nijansi.

Kada je u pitanju Xperia X Performance, Sony se odlučio za nešto bolji hardver, tako da ćete u njenom kućištu pored 5-inčnog Full HD ekrana pronaći i Snapdragon 820 čipset, dok je ostatak specifikacija više-manje identičan X modelu - tu su 3GB RAM-a, 32GB interne memorije, 23MP glavna i 13MP selfie kamera. Također, vrijedi istaći i to kako Xperia X Performance (baš kao i Xperia X)  donosi i čitač otisaka prstiju, te kako je (za razliku od X i XA modela) vodootporna, zahvaljujući svom IP68 certifikatu.

I za kraj priče o novim modelima Xperie, tu je Xperia XA, također sa 5-inčnim ekranom, samo što je ovaj put u pitanju ekran sa nešto manjom 720p rezolucijom. Ostatak specifikacija uključuje MediaTek MT6755 čipset, 2GB RAM-a, 16GB memorije za pohranu podataka, 2.300 mAh bateriju, kao i 13MP glavnu i 8MP selfie kameru.

Za sada nije poznato kada će novi modeli Xperie stići na tržište, niti koliko će koštati kada se to konačno desi.

1/1