Facebook je pokrenuo Telecom Infra Project – inžinjersku inicijativu koja za cilj ima stvaranje open source planova za razvoj nove mrežne opreme i ubrzan razvoj tehnologija poput 5G-a. Facebook se na ovom projektu udružio sa Intelom, Nokijom te raznim telekomima kao što su Deutsche Telecom i SK Telecom.

Kako Facebook objašnjava u zvaničnoj obavijesti, razvoj mrežne infrastrukture ne teče dovoljno brzo kako bi korisnici globalno mogli preko Interneta uživati u novim iskustvima poput VR-a i videa ultra-visoke rezolucije. Budući da Facebook smatra kako za ovaj problem ne postoji jedno rješenje te da ga ne može riješiti samo jedna kompanija, društvena mreža želi ideje i drugih velikih firmi. 

Intel, Nokia i Facebook će omogućiti pristup početnim dizajnerskim dokumentima, dok će ostale kompanije usavršavati taj dizajn i prilagođavati opremu vlastitim željama i potrebama. Mobilni operateri će moći slobodno iskorištavati pojedinačne komponente mrežne infrastrukture, što će povećati njihovu fleksibilnost pri izgradnji mobilnih mreža, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima.

1/1