Kao što to tradicija i nalaže, proizvođači pametnih telefona su se i ove godine okupili u Barseloni kako bi na Mobile World Congressu predstavili sve svoje novitete i uređaje koji bi tokom idućih dvanaest mjeseci trebali dominirati smartphone tržištem. A među prvim velikim imenima koja su u Barseloni predstavila svoje nove telefone se našao LG - i to sa prilično neobičnim uređajem.

Naime, kako prenosi GSMArena, LG je danas na Mobile World Congressu predstavio G5, prvi mainstream modularni smartphone, odnosno telefon sa izmjenjivim dijelovima koji mu mijenjaju ili dodaju određene funkcije.

Donji dio telefona je tako moguće odvojiti od ostatka, što korisniku omogućava da jednostavno pristupi bateriji i slotovima za SIM i memorijske kartice, ili da na telefon priključi neki od različitih dodataka, poput npr. LG Cam Plus držača za kameru (koji telefonu dodaje 1.100 mAh bateriju i hardverske kontrole za kameru), ili recimo Bang & Olufsen DAC dodatka sa boljim zvučnicima.

LG planira otvoriti svoj standard za G5 dodatke, što će drugim kompanijama omogućiti da počnu sa proizvodnjom istih, tako da bi G5 u budućnosti mogao dobiti i kojekakve nove funkcije.

No, ni tu nije kraj zanimljivostima - LG G5 pored modularnog dizajna i kućišta koje njegovi tvorci nazivaju "fluid metal", donosi i 5,3-inčni LCD ekran sa Always On modom (za njegov 24/7 rad su zaduženi posebni sekundarni čip i dodatna memorija, dok potrošnja baterije u "neaktivnom" stanju iznosi 0,8% po satu).

Također, sa stražnje strane telefona ćete pronaći i dvije kamere, od kojih jedna ima 16MP, 75° FoV (Field of View) senzor, a druga 8MP, 135° senzor, što omogućava snimanje slika koje se mogu spojiti kako bi ih kasnije gledali sa svojevrsnim 3D efektima.

Ostatak specifikacija uključuje Snapdragon 820 čipset, 4GB RAM-a, 32GB memorije za pohranu podataka, 2.800 mAh bateriju, selfie kameru, kao i čitač otisaka prstiju.

LG G5 u prodaju stiže početkom aprila.

1/1