Reuters je jučer prenio vijest o sudskoj naredbi kojom je Appleu naređeno da pomogne FBI-u da dođu do podataka na smartphoneu Syeda Rizwana Farooka, jednog od učesnika u pucnjavi koja se desila u San Bernardinu, u decembru prošle godine.

Danas je od Tima Cooka stigao i odgovor na ovu naredbu, u kojem direktor Applea jasno i glasno daje do znanja da njegova kompanija ne namjerava napraviti backdoor za iOS. Između ostalog, u pismu u kojem Cook objašnjava razloge ove odluke, stoji sljedeće:

"Neki će reći da je razvoj backdoora za samo jedan iPhone jednostavno i uredno rješenje. Ali, ovakav zahtjev ignoriše i osnove digitalne sigurnosti - i značaj onoga što vlada u ovom slučaju traži. U današnjem, digitalnom svijetu, ključ enkripcije leži u djeliću informacije koji otključava podatke, a koji je siguran samo onoliko koliko je sigurna zaštita oko njega. Čim informacija postane poznata ili bude otkriven način da se zaobiđe kod, enkripciju može zaobići bilo ko ko ima znanje potrebno za to".

Cook dalje navodi da nije tačna tvrdnja vlade da se ovakav alat može iskoristiti samo jednom, na jednom telefonu, a cijelo pismo možete pročitati ovdje.

1/1