Indija nije poznata po skupim mobilnim uređajima, ali novi smartphone proizvođača Ringing Bells pravi je rekorder po tom pitanju. Freedom 251 je 3G dual-SIM Android 5.1 uređaj koji košta oko 250 rupija – ili 4 dolara.

Smartphone očigledno pruža mnogo toga za svoju cijenu, jer ima četverojezgreni procesor na 1,3GHz, 4-inčni ekran rezolucije 960 x 540 piksela i 8GB prostora za pohranu podataka kojeg je microSD karticom moguće proširiti na 32GB. S druge strane, niska cijena se osjeti na tijesnom 1GB RAM-a i činjenici da stražnja kamera ima rezoluciju od svega 3.2 megapiksela, dok ona za selfieje ima samo 0.3 megapiksela. Sa uređajem stiže baterija od 1450 mAh.

Freedom 251 je toliko jeftin da neki nagađaju kako je u pitanju prevara. Međutim, razvoj telefona je navodno djelomično finansirala indijska vlada, a tu su i predinstalirane aplikacije, što bi mogao biti razlog njegove ultra-niske cijene. 

Zvanični sajt ovog čuda možete posjetiti ovdje.

DOPUNJENO: Telefon je lansiran uz prisustvo i podršku bivšeg predsjednika Indijske narodne partije, Murlija Manohara Joshija, iako će se prve narudžbe zapravo isporučivati do juna. Testni primjerci pokazuju da je telefon za sada rebrendirani kineski Adcom Ikon 4, od kojeg se razlikuje po ekranu, kamerama i jačini baterije. U kompaniji kažu da očekuju da će ga u roku od godinu dana početi proizvoditi u Indiji od uvoznih komponenti. Jedan od mogućih razloga za ovako nisku cijenu telefona, pored navednih, jeste najava predsjednika Ringing Bellsa, Ashoka Chadhe, da će u vrijeme početka isporuka telefona pokrenuti i online prodavnicu aplikacija, kojom će nadoknaditi gubitke na prodaji samog uređaja. Ostaje da se vidi šta će tačno kupci dobiti u junu.

1/1