Wikimedia, organizacija koja stoji iza popularne Wikipedie, je potvrdila da radi na vlastitom Internet pretraživaču, prenosi The Next Web.

"Knowledge Engine by Wikipedia će demokratizovati otkrivanje medija, vijesti i informacija - učiniće najrelevantnije informacije sa Interneta još dostupnijim, kao i otvoreno odabranim i organizovanim, te će kreirati open data engine koji će biti u potpunosti oslobođen komercijalnih interesa," stoji u dokumentu u kojem se navodi kako Wikimedia dobija subvenciju od 250.000 američkih dolara za rad na svom Internet pretraživaču.

Iz Wikimedie moderne komercijalne Internet pretraživače opisuju kao servise koji koriste algoritme koji sakrivaju način na koji su informacije sa Interneta prikupljene i prikazane, te tvrde kako će njihov Knowledge Engine by Wikipedia biti "prvi transparentni Internet pretraživač".

Kreatori ovog Internet pretraživača ističu kako zapravo "ne rade na novom Googleu", već kako žele kreirati "sumu svog ljudskog znanja besplatno dostupnog svima".

"Wikipedia je naš najveći i najpoznatiji projekat, ali i dalje postoji mnogo drugih projekata poput WIkimedia Commonsa i Wikidate, koji će nam pomoći da realiziramo svoju viziju. Ovi projekti imaju milione korisnika svakog mjeseca! Stoga, da, ako možemo kreirati sistem za pretragu koji će biti dovoljno dobar i koji će zadovoljiti potrebe naših korisnika, ljudi će ga svakako koristiti," dodali su iz Wikimedie.

Više detalja o kompletnom projektu možete pronaći na ovom linku.

1/1