Američka agencija za razvoj napredne vojne tehnologije, DARPA, u aprilu će staviti u službu veoma zanimljivu stvarčicu – eksperimentalni robotski brod namijenjen lovu na tihe dizel električne podmornice (takve, naprimjer, imaju Iran i Sjeverna Koreja). Brod živopisnog imena Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel – ili skraćeno ACTUV –  razvijan je od 2010. godine i dug je oko 40 metara.

Ovaj DARPA-in robotski brod u stanju je autonomno djelovati i tražiti protivničke podmornice, a i sam je izuzetno tih. Povrh svega, ACTUV može mjesecima funkcionisati samostalno na površini mora bez ikakve posade.

1/1

Kako se ne bi desilo da ACTUV postane AI prijetnja iz noćnih mora Elona Muska, brod za sada nije opremljen sistemima za uništavanje podmornica, nego upozorava obližnje brodove na njihovo prisustvo.

Nakon puštanja u službu, aktivnosti ACTUV-a će se pratiti i analizirati tokom narednih 18 mjeseci. Ukoliko sve prođe kako treba, njegova tehnologija će biti primijenjena i u razvoju autonomnih pomorskih droneova za čišćenje mina.