Krajem prošle sedmice, u Adobe Creative Cloudu je otkriven bug koji briše podatke korisnika Maca bez upozorenja, prenosi The Next Web.

U početku se vjerovalo da bug pogađa samo one korisnike Creative Clouda koji koriste backup servis Backblaze, ali je u međuvremenu potvrđeno da su u opasnosti i svi drugi korisnici Creative Clouda koji su instalirali najnoviju nadogradnju za dotični (3.5.0.206).

Adobe je potvrdio kako je svjestan problema, te kako je zakrpa za ovaj bug na putu.

"Svjesni smo da su neki korisnici naišli na problem koji istražujemo kako bi ga riješili što je brže moguće. Zaustavili smo distribuciju najnovije nadogradnje za Creative Cloud dok problem ne bude riješen," istakao je glasnogovornik Adobea za Ars Technicu.

Korisnicima Creative Clouda se preporučuje da isti ne koriste ukoliko su ga nadogradili na najnoviju verziju, odnosno da ne instaliraju spomenutu nadogradnju ukoliko to već nisu uradili. Također, pošto bug briše foldere abecednim redom, korisnicima se preporučuje da u root folderu kreiraju novi folder naziva ".a-", što pak mogu uraditi tako što će u terminal upisati "cd /", a potom i "sudo mkdir /.aaaaa" (ili neko drugo slično ime po svom izboru).

1/1