I dok smo sedmicu počeli sa vijestima kako bi Google već ove godine mogao na tržište lansirati svoj VR headset, izgleda kako ćemo je završiti sa još malo priče o Googleovim VR projektima. Naime, kako javlja Wall Street Journal, a prenosi Engadget, Google navodno radi na dva različita VR uređaja.

O prvom, koji bi trebao konkurisati Samsungovom Gear VR-u i koji neće funkcionisati bez da u njega ubacite svoj smartphone, smo već pisali, a sada nam stižu informacije kako ekipa iz Mountain Viewa radi i na samostalnom VR headsetu, koji za rad neće zahtijevati ni smartphone, ni PC.

Ukoliko Google zaista radi na takvom VR headsetu, u pitanju bi bio prvi samostalni uređaj te vrste, obzirom da ostatak konkurentskih headsetova zahtijeva povezivanje bilo sa telefonima, računarima ili igraćim konzolama.

Prema pisanju Wall Street Journala, Google se navodno udružio sa kompanijom Movidius kako bi razvili posebne kamere za praćenje pokreta, koje će biti inkorporirane u njihov samostalni VR headset. A dotični bi se na tržištu navodno mogao pojaviti već ove godine (kako tvrdi jedan izvor) - ukoliko Google u potpunosti ne odustane od njegovog daljeg razvoja (što je pak tvrdnja drugog izvora bliskog projektu).

Ako ništa, izgleda da će Google ove godine na svojoj I/O konferenciji predstaviti barem jedan VR headset, koji bi se na tržištu mogao naći kada i nova verzija Androida.

1/1