Švicarski naučnici uspjeli su naučiti droneove da prepoznaju ljudske tragove u šumskim i planinskim područjima, kako bi pomagali spasiocima pri potrazi za nestalim ili povrijeđenim izletnicima i planinarima. U ovom projektu učestvovao je tim istraživača sa Univerziteta u Zurichu, Dalle Molle instituta za vještačku inteligenciju i NCCR Roboticsa.

Kako bi od dronea napravili sasvim solidnog Indijanca, a možda i samog robo-Winnetoua, istraživači su kreirali softversku neuronsku mrežu, koja oponaša ljudski mozak i način na koji on uči i djeluje. Nakon toga, drone je treniran u prepoznavanju ljudskih tragova pomoću 20.000 slika tragova samih istraživača koji su za ove potrebe planinarili švicarskim Alpima.

1/1

Njihov testni drone opremljen je sa dvije male kamere slične onim koje imamo na smartphoneima, a kada kamera detektuje ljudski trag, softver usmjerava drone u pravom smjeru.

Na kraju testiranja, Švicarci su došli do fenomenalnih rezultata: droneovi su postali bolji od ljudi u prepoznavanju i praćenju ljudskih tragova, sa tačnošću u 85 posto slučajeva. A, kako je riječ o preliminarnim fazama istraživanja, istraživači smatraju da će droneovi sa njihovim softverom s vremenom dodatno unaprijediti svoje sposobnosti.

Sljedeća misija im je da nauče droneove da prepoznaju ljude.