Skoro godinu dana nakon što je podrška za SteamVR najavljena u Unreal Engineu 4, isto su najavili i proizvođači Unity enginea. Tokom otvaranja Vision VR/AR konferencije, Valve i Unity Technologies su najavili saradnju na dodavanju SteamVR podrške u Unity, kao i dodavanje plugina za VR renderiranje.

"Saradnja znači da će svi Unity developeri dobiti pristup nativnoj podršci za Valveovu nadolazeću SteamVR platformu. Osim SteamVR podrške, Valve je razvio i napredni plugin za renderiranje u Unityju kako bi poboljšao kvalitetu grafike i performanse, što će korisnicima donijeti realističnija iskustva." – stoji na zvaničnom Unityjevom blogu.

Tokom najave podrške, Valveov direktor Gabe Newell objasnio je da je njegova firma mnoge demoe za Vive napravila na Unity engineu te da ga nastavlja koristiti u daljem VR razvoju.

Kvalitetni i među indie studijima vrlo popularni Unity engine svojim će dizajnerima na ovaj način omogućiti da lakše dopru do VR korisnika. Dakako, to automatski znači i više VR igara.

1/1