"Zahvaljujući" za sada nepoznatoj grupi hakera koja je provalila u računar američkog Ministarstva pravosuđa, na Internetu su objavljena imena i adrese 20.000 zaposlenika FBI-a i više od 9000 pripadnika Domovinske sigurnosti.

Imena i adrese državnih službenika objavljena su preko pro-palestinskog Twitter accounta, @DotGovs, na kojem se nalazi link na CryptoBin, sa imenima zaposlenika, njihovim zaduženjima, email adresama i brojevima telefona. Na spisku se, između ostalog, nalaze podaci državnih IT stručnjaka, direktora, budžetskih analitičara i službenika zaduženih za javne nabavke.

Jedan od anonimnih hakera, koji je prije objavljivanja ovih informacija kontaktirao Viceov Motherboard, izjavio je da su do podataka došli preko email accounta jednog zvaničnika iz Ministarstva pravosuđa, te da su, glumeći da su iz tehničke podrške i da su novi u poslu, bez puno problema od njih dobili odgovarajući sigurnosni kod preko kojeg su došli do objavljenih informacija.

Iako je jedan dio objavljenih podataka ionako bio javno dostupan, haker tvrdi da je na raspolaganju imao 1TB podataka, od čega je downloadao samo petinu.

1/1