Kompanija za proizvodnju elektronskih komponenti i senzora, Texas Instruments, na osnovu specifikacija MIT-ovih istraživača napravila je prototipe RFID čipova otpornih na hakiranje. MIT-ovci su osmislili čip koji sprečava otkrivanje kriptografskog ključa analizom promjena u potrošnji energije i korištenja memorije kada čip odrađuje kriptografske operacije.

MIT-ovi stručnjaci pojašnjavaju da ovo u praksi znači da cyber kriminalci neće moći ukrasti podatke sa vaših elektronskih kartica dok sjede pored vas u kafiću. Također, novi čip bi, ukoliko ga kompanije širom svijeta prihvate (a ne vidimo zašto ne bi), trebao spriječiti i krađu robe iz kojekakvih skladišta pomoću lažiranih čipova.

1/1

Predvodnik ovog projekta je student električnog inžinjerstva na MIT-u, Chiraag Juvekar, a inovacija koja novim RFID čipovima omogućuje da budu otporni na hakiranje jeste ugrađeni izvor energije čiju je "vezu sa sklopovima čipa praktično nemoguće prekinuti". Čipovi imaju i nepromjenjivu memoriju za snimanje podataka u slučaju gubitka energije. Zbog ove dvije karakteristike, nije moguće spriječiti generisanje novog tajnog ključa na njima prekidom njihovog napajanja.

Radi dodatne zaštite, MIT-ovci su na čipove ugradili i sistem za nasumično generisanje tajnih ključeva nakon svake transakcije.

Sve ovo ima i relativno lošu stranu – novi RFID čipovi su nešto sporiji od tradicionalnih, mada ne toliko da to značajno utiče na biznis.