UN je zvanično odlučio da je Julian Assange pritvoren bez adekvatnih dokaza te da bi mu trebalo biti omogućeno da slobodno napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu. Povrh svega, UN smatra da bi Assangeu trebala biti isplaćena i odšteta. UN-ova radna grupa koja je raspravljala o ovom slučaju u svom izvještaju kaže da, pošto su Švedska i Britanija krive za ovu situaciju, one trebaju i reagovati kako bi Assangeu bila vraćena sloboda. Assange je nakon ove odluke odmah zatražio povrat svog pasoša od britanskih vlasti.

Britanija je, s druge strane, objavila da se oštro protivi UN-ovoj odluci te da će se boriti protiv nje.

Podsjećamo, Julian Assange je optužen za silovanje u Švedskoj, zbog čega ga Britanija želi izručiti toj zemlji. Međutim, Assange poriče da je kriv i smatra da bi ga Švedska izručila Americi zbog objavljivanja dokaza o zločinima američke vojske u Iraku i Afganistanu na Wikileaksu. On vjeruje da mu u Americi prijeti smrtna kazna.

Britanija je dugo Assangea držala u kućnom pritvoru bez stvarnog sudskog procesa, odakle se on poslije borio protiv izručenja Švedskoj. Pošto mu to nije upalilo, 2012. godine je zatražio i dobio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, ali iz nje nije mogao ni mrdnuti, pošto je britanska policija obećala da bi ga u tom slučaju odmah uhapsila.

Assange je jučer izjavio da je spreman predati se ako UN ne odluči u njegovu korist.

1/1