Svega nekoliko dana nakon što je Samsung omogućio korištenje adblockera u svom Samsung Internet web browseru za Android, Google je sa Google Playa uklonio Adblock Fast, aplikaciju koja je zapravo služila blokiranju reklama u Samsungovom browseru.

Kako prenosi The Next Web, developeri Adblock Fast aplikacije su jučer dobili mail u kojem ih Google obavještava kako je dotična narušila određena pravila kojih se aplikacije moraju pridržavati ukoliko ih developeri žele nuditi putem Google Playa.

U sekciji sa pravilima na koja se Google pozvao, navodi se kako aplikacije ne smiju ometati, oštećivati ili neovlašteno pristupati drugim uređajima, mrežama ili drugim aplikacijama.

Iz Googlea su povodom uklanjanja aplikacije sa svoje online prodavnice izjavili kako "ne mogu komentarisati specifične aplikacije", ali kako "mogu potvrditi da su njihova pravila dizajnirana kako bi obezbijedila odlična iskustva i korisnicima i developerima".

Kako ističu na The Next Webu, izgleda da Googleu zapravo ne predstavlja problem to što Adblock Fast služi za blokiranje reklama, već što cijeli sistem blokiranja reklama u Samsungovom browseru zahtijeva dvije odvojene aplikacije kako bi uopšte radio.

1/1