Početkom godine, mostarski developer Adnan Behrem pustio je u rad online platformu BHMap.ba, koja za cilj ima približiti turističke i druge potencijale posjetiocima Bosne i Hercegovine. Iako je za sada siromašna sadržajem, na mapi bi vremenom trebale biti označene sve turističke i privredne lokacije koje bi mogle biti zanimljive turistima.

Osim lakšeg pronalaska takvih objekata, BHMap nudi i detaljnije informacije o dotičnim, do kojih dolazite klikom na lokaciju. Osim toga, klikom na "Pročitaj više" dolazite do stranice koja sadrži lajkove neke lokacije, informacije o tome da li je na njoj dostupan Wi-Fi, te eventualne komentare korisnika, za koje pretpostavljamo da bi mogli biti itekako korisni ukoliko platforma postane popularna. Istovremeno, sajt posjetiocima nudi i navigaciju od njihovih, do željenih lokacija u gradovima koje planiraju posjetiti.

U vrhu BHMap sajta imate polje za pretragu objekata te listu gradova, dok se u dnu sajta nalaze kategorije poput sporta, prenoćišta, restorana i slično – zgodna stvarčica za snalaženje kada na mapu bude unešen veći broj lokacija.

1/1

Da bude bolje, plaftorma je fleksibilna i prilagodljiva prikazu na mobilnim uređajima, a osim web verzije, korisnici na raspolaganju imaju i Android aplikaciju, dok bi iOS i Windows Mobile verzije trebale stići uskoro.

Kako prenosi Večernji list, Behremu je ideja pala na pamet još kada je prošle godine osvojio treće mjesto na međunarodnom takmičenju informatičkih tehnologija u Mostaru. Najprije je želio uraditi mapu za Mostar, a onda je shvatio da ga zapravo ništa ne sprečava platformu lansirati i za ostale gradove.

Behrem sada planira ostvariti saradnju sa domaćim aerodromima i autobuskim stanicama kako bi posjetioci naših gradova imali bitne informacije o njima na jednom mjestu.