Microsoft ima projekat dizajniranja podvodnih data centara, po imenu Project Natick. Kompanija je ovaj projekat predstavila na najbolji mogući način – nakon testnog potapanja prototipa data centra smještenog u vodootpornu kapsulu, kojeg su nazvali Leona Philpot.

Ovaj prvi na svijetu podvodni data centar na dubini od 9 metara u moru kod kalifornijske obale proveo je 105 dana, tokom kojih su Microsoftovi stručnjaci putem senzora pratili kako se drži. Razlog za pokretanje ovakvog projekta je, naravno, potreba za što efikasnijim sistemom hlađenja data centara koji neće negativno uticati na prirodnu okolinu i klimu. A, šta je bolje za to od vode?

Osim toga, ovakav data centar može dodatno poboljšati svoju energetsku efikasnost generisanjem električne energije pomoću podvodnih struja. Povrh svega, Project Natick nije uznemirio podvodni živi svijet, za kojeg u Microsoftu kažu da se brzo prilagodio novom objektu.

Kako bi neutralisali troškove neizbježnog propadanja podvodnog data centra zbog nagrizanja soli i korozije, u Microsoftu vjeruju da mogu skratiti postavljanje i osposobljavanje novih data centara sa dvije godine, na tri mjeseca.

Međutim, čak i kada se uzme u obzir ubrzano propadanje kapsule u podvodnim uslovima, ona može 20 ili više godina čuvati hardver data centra.

Kapsula Project Naticka ima prečnik 2,4 metra, a naredni korak za Microsoftove naučnike je napraviti tri puta veću kapsulu.

1/1