Saradnja sa dizajnerima Bioshocka

Zainteresovani za kolonizaciju Marsa? Učestvovanje u istoj? Zahvaljujući NASA-i, mogli biste i prije '30-ih godina ovog vijeka donekle iskusiti kako će to izgledati. Agencija, naime, u saradnji sa MIT-ovim Sace Systems laboratorijem, bivšim dizajnerima Irrational Gamesa i Fusion Medijom pravi VR simulaciju istraživanja Marsa na Unreal Engineu 4.

Ovo VR iskustvo će biti kompatibilno sa Oculus Riftom, Samsung Gear VR-om, HTC Viveom, PlayStation VR-om i Google Cardboardom, a trebalo bi biti objavljeno ove godine.

Simulacija će se zasnivati na nizu mini-misija u kojima će korisnici (da ne kažemo igrači) moći istraživati površinu Marsa pješke ili putem rovera. 

Zahvaljujući Unreal Engineu 4, grafika bi trebala biti fotorealistična, posebno zbog toga što na Marsu nema objekata koji tradicionalno opterećuju framerate kao što su, je li, vegetacija, ljudi, dabrovi, rijeke i slično.

"Želimo da se ljudi istinski osjećaju kao da su na Marsu, a engine je savršen da to postignemo u VR-u. I prije smo usko sarađivali sa developerima iz Epic Gamesa te vjerujemo da ovaj engine revolucionizira real-time grafiku." – rekao je povodom izbora Unreal Enginea 4 za ovaj projekat Fusionov VR producent, Julian Reyes.

Inače, ovaj NASA-in projekat je dio proučavanja različitih sistema za svemirski transport i uticaja svemirskih putovanja na ljudsko zdravlje.

1/1