Prema podacima iz najnovijeg Microsoftovog finansijskog izvještaja, prodaja Lumia telefona je u proteklom kvartalu opala za cijelih 49%, dok su ukupni prihodi kompanije opali za 10% u odnosu na isti period prošle godine.

Pored toga, opali su i prihodi Microsoftove More Personal Computing divizije (za 5%), kao i neto profit kompanije (za skoro 15% - sa 5,8 milijardi na 5 milijardi dolara), prenosi Engadget.

No, uprkos tome, Microsoft može potražiti barem malu utjehu u rastu prihoda zarađenih na Surface porodici uređaja, koji su u proteklom kvartalu kompaniji donijeli 1,35 milijardi dolara (u odnosu na 1,1 milijardu u istom periodu u 2015.), što pak predstavlja rast od 29%. Još veći rast prihoda je zabilježilo Microsoftovo poslovanje sa Azureom (140%), kao i sa Officeom 365 (70%).

Isto tako, Microsoft može biti zadovoljan i rastućom popularnošću svojih mobilnih aplikacija - Skype je tako do sada na iOS i Android uređajima downloadovan preko 900 miliona puta, dok su mobilne Office aplikacije downloadovane preko 340 miliona puta.

1/1