Okružni sud u Kaliforniji dozvolio je gradu Berkeleyu da prodavnicama mobilnih telefona nametne obavezu da kupce obavještavaju o potencijalno štetnom zračenju iz njih. Konkretno, Berkeleyeva vlast želi ljude upozoriti na to da stavljanje telefona konektovanih na Wi-Fi preblizu tijelu – recimo, u džep pantalona i u grudnjak – vjerovatno izlaže organizam prevelikom zračenju u odnosu na američke federalne regulative.

Uprava grada Berkeleya nije precizirala zašto želi upozoravati ljude na ovo zračenje.

Američka Asocijacija za celularne telefone, CTIA, tužila je grad zbog ovog zakona, navodeći da krši slobodu govora. Međutim, okružni sud u San Franciscu ga je odobrio pod uslovom da Berkeley iz upozorenja izbaci napomenu da je rizik od zračenja veći za djecu. 

CTIA je najavila žalbu na ovu odluku, naglasivši da trenutno ne postoje naučni dokazi da je zračenje iz mobilnih telefona štetno po ljudsko zdravlje.

Podsjećamo, nakon slične žalbe CTIA-e federalnom sudu, San Franciscu je prije nekoliko godina zabranjeno da sprovede zakon o upozoravanju korisnika smartphonea na zračenje.

S druge strane, sve veći broj ljudi tvrdi da postoji veza između zračenja iz mobilnih telefona i izbijanja tumora i drugih zdravstvenih poteškoća kod korisnika.

1/1