Iz Amerike stiže ko zna koja po redu strašna vijest vezana za kompanije za pružanje zdravstvenog osiguranja. Ovaj put je u središtu pažnje Centene iz Missourija, koji je – pazite sad – izgubio šest hard diskova koji su sadržavali medicinske podatke 950 hiljada korisnika. U prevodu, potencijalno su ugroženi podaci čak 20 posto njihovih korisnika.

Iako nestali podaci ne uključuju bankovne podatke i podatke o plaćanju, oni sadrže sve ostalo: imena, adrese i datume rođenja korisnika, brojeve socijalnog osiguranja i zdravstvene podatke ljudi koji su koristili usluge medicinskog laboratorija između 2009. i 2015. godine.

Centene je objavio da je pokrenuo internu potragu za hard diskovima te da će svoje korisnike obavijestiti ukoliko ih nađe. Pored toga, ponudit će im besplatne usluge.

Tržište ukradenih zdravstvenih podatak cvjeta, zato što omogućuje kreiranje lažnih identifikacijskih dokumenata za nabavljanje i preprodaju medicinske opreme i lijekova te sprovođenje različitih medicinskih prevara.

1/1