Microsoft je objavio kako će njihov digitalni lični asistent Cortana uskoro postati nešto pametniji nego ranije - naime, u Redmondu su odlučili upotrijebiti nekoliko novih tehnika mašinskog učenja kako bi Cortani omogućili da skeniranjem korisničkih mailova i kalendara automatski predlaže kreiranje novih podsjetnika.

Kako prenosi ZDNet, ukoliko korisnik npr. napiše mail u kojem će svom kolegi obećati da će neki zadatak završiti do tog i tog datuma, Cortana će mu odmah predložiti da za njega kreira i odgovarajući podsjetnik. Sa druge strane, skeniranjem kalendara, Cortana će moći korisnika obavještavati o različitim dešavanjima koja se ne uklapaju u njihove standardne rute i šablone (poput npr. sastanaka zakazanih nakon radnog vremena).

Obje ove opcije, koje u Microsoftu nazivaju "commitment", će prvo postati dostupne članovima Windows Insider programa, a nakon toga i svim korisnicima Windowsa 10 - ali samo u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Iz Microsofta ističu kako su ove funkcije potpuno opcionalne, te kako ih korisnici mogu po želji isključiti.

"Kao i kod svakog drugog Cortana iskustva, na vama je da izaberete da li ga želite koristiti; commitment opcije je moguće isključiti, a možete u potpunosti isključiti i njihov pristup e-mailu," izjavio je Microsoftov glasnogovornik.

1/1