Stiže nam novo doba konzumiranja zabavnog sadržaja – VR filmovi i interaktivna iskustva nesumnjivo će postati veliki hit, za što se različite kompanije ubrzano pripremaju. Naprimjer, prošle sedmice nas je Ubisoft obavijestio da kreće u razvoj interaktivnog VR iskustva, koje će po svemu sudeći biti horor. Pri tome će sarađivati sa produkcijskom kućom SpectreVision, za sada poznatom po niskoprofilnim horor filmovima.

Sada je Samsung otišao korak dalje i na Sundance filmskom festivalu najavio otvaranje svog prvog VR studija – a, gdje drugo, nego u New Yorku.

Nažalost, kompanija nije precizirala kakve sadržaje će u tom studiju proizvoditi (odnosno, da li će se raditi o igrama, filmovima ili nekoj revolucionarnoj kombinaciji to dvoje), ali ovaj potez će im zasigurno donijeti saradnju sa brojnim poznatim snimateljima i developerima koji žele eksperimentisati sa VR-om. U prilog ovome ide činjenica da će studio biti smješten u postojećem uredu Samsungovog američkog marketinškog tima.

U skladu sa pokretanjem novog studija, Samsung je najavio i jednogodišnje partnerstvo sa organizatorima Sundancea. VR je na ovom filmskom festivalu već bitna stvar – ove godine će gosti imati priliku pogledati i iskusiti 30 kratkih VR filmova i interaktivnih iskustava. 

1/1