Google je krajem prošle sedmice obećao kako će Velikoj Britaniji isplatiti 130 miliona funti poreza, koliko je ostao dužan u protekloj deceniji.

Naime, kako prenosi ZDNet, Google je nedavno sklopio dogovor sa HMRC-om (Her Majesty's Revenue and Customs), po kojem će Velikoj Britaniji isplatiti poreze koje nije plaćao proteklih deset godina.

"Sa HMRC-om smo postigli novi dogovor o našem pristupu britanskom porezu i isplatićemo im 130 miliona funti, pokrivajući poreze od 2005. godine," izjavio je glasnogovornik Googlea, te dodao: "Od sada ćemo plaćati poreze bazirane na prihodima od britanskih oglašivača, u čemu se ogleda i veličina našeg poslovanja u Velikoj Britaniji. Način na koje su oporezivane multinacionalne kompanije je i ranije bio predmet različitih debata, a rezultat toga je i promjena internacionalnog poreznog sistema. Ovaj dogovor je ogledalo te promjene."

Očekivano, britanski političari baš i nisu oduševljeni postignutim dogovorom - kancelar Laburista John McDonnel ga je nazvao "podrugljivim", naglašavajući kako je Google Velikoj Britaniji dužan znatno više novca, dok je Commons' Public Accounts Committee šefica Meg Hillier obećala kako će pozvati i Google i HMRC da pred Parlamentom objasne detalje svog dogovora.

1/1