Sigurnosna kompanija SplashData ponovo je objavila listu najgorih – i najpopularnijih – lozinki korištenih tokom 2015. godine. Tako je na prvom mjestu i dalje "lozinka" 123456, koja je očigledno hit kod ljudi koji zapravo ne žele da barataju ikakvim lozinkama. Hit broj dva je – imate tri pokušaja da pogodite – "password".

Porast popularnosti je doživjela lozinka "12345678", a mi se nadamo da nije riječ o ljudima koji su htjeli malo zakomplikovati prvoplasiranu "123456".

Na listi, koju možete pogledati ovdje, nalaze se i neke nove lozinke, od kojih su najinteresantnije – a, to ne mislimo u laskavom smislu – "welcome" i "login". U skladu sa trendovima, tu su i "starwars", "solo" i "princess".

Dakako, jasno vam je da svako zlonamjeran i dovoljno uporan može proći kroz liste najpopularnijih lozinki zadnjih godina i lako ući u mnoge accounte. Stoga u SplashDati podsjećaju Internet korisnike na važnost korištenja kompleksnih alfanumeričkih lozinki od 12 ili više znakova. Također, treba izbjegavati korištenje iste lozinke na različitim online profilima.

1/1