Ovog vikenda neki će sretnici biti u prilici da prisustvuju jedinstvenoj izložbi - VR izložbi djela velikog Salvadora Dalija. Muzej "Salvador Dali" u Floridi ovog će vikenda svojim posjetiocima omogućiti da kroz VR iskustvo "dožive" Salvadorovo djelo iz 1935. godine, poznato pod nazivom Archeological Reminiscence of Millet’s "Angelus".

Za one koji možda ne znaju, riječ je o jedinstvenoj Dalijevoj reprodukciji slike "Angelus" francuskog slikara Milleta, na kojoj se nalaze muškarac i žena koji stoje na polju, glava pognutih u molitvi. Naravno, Dali je ovaj seoski par predstavio na potpuno drugačiji način, u vidu ogromnih monolita, koje će posjetioci izložbe moći pogledati na jedinstven način, kroz VR headset i kretati se u trodimenzionalnom svijetu jedne slike.

1/1

A, kako bi svi detalji slike bili predstavljeni na pravi način, pobrinuo se dvojac Sam Luchini i Roger Baran. Oni su kreativni direktori reklamne agencije "Goodby Silverstein & Partners" iz San Francisca, kojima je ova ideja pala na pamet dok su eksperimentisali sa Oculus Riftom. Nakon toga su stupili u kontakt sa muzejom iz Floride, koji je odmah pristao na ovaj projekat. U svakom slučaju, riječ je o sjajnoj reklami za Oculus Rift i još boljoj promociji umjetnosti.

Kako kako će zapravo izgledati Dalijevo djelo posmatrano preko VR headseta, možete pogledati u priloženom videu.