HP je najavio Chromebook 11 G4 "Education Edition", namijenjen školama, čija će početna cijena iznositi 200 dolara. HP obećava da će ovo biti "najtanji robusni Chromebook namijenjen edukaciji" napravljen do sada.

Razlog kreiranja novog modela leži u činjenici da su Chromebookovi do sada bili jako popularni među nastavnicima, profesorima, školarcima i fakultetlijama, zbog čega je kompanija odlučila učiniti svoj 11 G4 model još robusnijim za potrebe ove grupe korisnika.

Zbog toga će "Education Edition" dolaziti sa gumom obloženim rubovima kako bi mogao preživjeti padove, a imat će i tastaturu otpornu na oštećenja nastala usljed poljevanja vodom i ostalim tečnostima. Chromebook za edukaciju debljine je samo 20 milimetara, a dolazit će opremljen baterijom koja će korisnicima omogućavati do 9,5 sati rada po jednom punjenju.

Što se tiče ostalih specifikacija, novi HP-ov Chromebook će, između ostalog, imati 11.6-inčni ekran, Intel Celeron N2840 procesor i Intelov integrisani GPU, 4GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu podataka.

Uređaj će već ovog mjeseca biti dostupan u SAD-u.

1/1