Hipsterski brkovi, omladina s tehnologijom, upečatljivi snimci iz zraka – to su neki od trendova u stock fotografiji za 2016. godinu koje predviđaju u Adobeu. Naime, kako kažu u kompaniji, prikazivanje moderne estetike je ključno za isticanje u moru postojećih stock fotografija ako želite da se vaš rad uzme u razmatranje za kojekakve marketinške kampanje.

Analizirajući online pretrage i uploade, u Adobeu su došli do zaključka da fotografije normalne omladine sa računarima, a ne stereotipno zakukuljenih hakera, predstavljaju jedan od najznačajnijih trendova. Mladi sve više uče programirati, a IT poslovi su sve poželjniji i – neophodniji. Stoga fotografije trebaju odražavati tu realnost.

Dalje, sa širenjem dostupnosti i popularnosti bespilotnih letjelica, postat će popularne i fotografije do sada nedostupnih područja.

Jedan od interesantnijih trendova su i takozvani "portreti iz perspektive" – riječ je o svojevrsnom kontrastu selfiejima, gdje osoba ne gleda u kameru, nego je dio scene i života prikazanog u fotografiji, što daje dublji smisao njenoj ličnosti. 

I konačno, Adobe je na listu dodao i grafički trend – minimalistički niskopoligonalni dizajn – za kojeg gotovo garantuje da će biti hit u 2016.

Dakle, ako želite (nastaviti) zarađivati na fotografiji, trk na Adobeovu listu.

1/1