Iz Microsofta u zadnje vrijeme stiže dosta zanimljivih vijesti, a jedna od njih je i obećanje firme da će donirati milijardu dolara vrijednosti svojih cloud computing usluga određenim kompanijama. Konkretno, kompanije koje zasluže ovaj vrijedan resurs moraju raditi za neko javno dobro; naprimjer, za zaštitu šuma, pronalazak lijekova i izračunavanje rizika od poplava.

U principu, kako stoji u zvaničnom obavještenju na Microsoftovom blogu, radi se o neprofitnim organizacijama i raznim univerzitetskim istraživačima. Microsoftov cilj je na ovaj način podržati 70 hiljada neprofitnih organizacija tokom naredne tri godine, a sa projektom počinju već u proljeće.

"Cloud computing je postao vitalan resurs za rješavanje problema u svijetu. Cloud resursi mogu otključati tajne skrivene u velikoj količini podataka na način koji stvara nove uvide i vodi do značajnih otkrića, ne samo u nauci i tehnologiji, nego i pri bavljenju širokom lepezom ekonomskih i socijalnih izazova i poboljšanjem ljudskih usluga." – kažu u Microsoftu.

Stoga će firma u ovu cloud donaciju uključiti Microsoft Azure, Enterprise Mobility Suite, CRM Online i proširenje Office 365 Nonprofit programa.

Ovo je potez nedavno osnovanog Microsoft Philantropiesa, divizije formirane s ciljem globalnog širenja tehnologije.

1/1