Facebook je sinoć objavio kako će njihova Android aplikacija dobiti podršku za Tor, što će korisnicima omogućiti veći stepen sigurnosti prilikom korištenja aplikacije.

"Kreirali smo Tor onion adresu https://www.facebookcorewwwi.onion/ u 2014. kako bi olakšali konektovanje na Facebook preko browsera sa podrškom za Tor. Ova promjena je povećala sigurnost Torovih konekcija sa Facebookom tako što je eliminisala korake koji su zahtijevali da podaci putuju dalje od kriptografskog osiguranja koje nudi Tor mreža," izjavili su iz Facebooka, te dodali:

"Od tada, dobar dio zajednice korisnika je počeo sa korištenjem ove opcije i pomogao nam je da je učinimo još efikasnijom i pouzdanijom. Redovno primamo zahtjeve za uvođenjem podrške za nove platforme, a zahvaljujući projektu pokrenutom proteklog ljeta, od strane jednog stažiste, koji je potom preuzeo naš Protect and Care tim u Londonu, sada počinjemo sa nuđenjem eksperimentalne podrške za korištenje Facebooka preko Tora i Orbot proxy aplikacije na Android uređajima."

Ova eksperimentalna opcija će postati dostupna tokom idućih nekoliko dana, a u Facebooku se nadaju da će nakon toga prikupiti dovoljno feedbacka kako bi kasnije ponudili "odlično iskustvo korištenja Facebooka preko Tora na Androidu".

Više detalja, kao i uputstva o načinu na koji pristupiti Facebooku preko Tora možete pronaći ovdje i ovdje.

1/1