U novom izvještaju Amnesty Internationala o iskopavanju kobalta u Demokratskoj Republici Kongo za potrebe IT kompanija stoji da njihovi dobavljački lanci ovaj metal između ostalog dobijaju dječijim radom u rudnicima.

Te IT kompanije uključuju Samsung, Microsoft, Lenovo, Apple, HP, Dell, Huawei, LG i Sony, a prema izvještaju Amnesty Internationala, one ne čine dovoljno da provjere porijeklo kobalta kojeg koriste u svojim proizvodima, poput litijum-jonskih baterija za napredne telefone i laptope. Organizacija stoga poziva sve kompanije da podrže ljudska prava i obave svoj dio u eliminisanju spornih izvora kobalta.

Dječiji rad je inače veliki problem Afrike, a boravak u rudnicima može dovesti do trajnog oštećenja pluća djece. Što se tiče kobalta, više od pola zaliha ovog metala u svijetu stiže iz Demokratske Republike Kongo. Djeca u rudnicima kobalta koriste primitivne ručne alate za vađenje rude i rade oko 12 sati dnevno bez adekvatne zaštitne opreme.

Izvještaj, kojeg možete u PDF formatu pronaći ovdje, sadrži i odgovore IT kompanija, koje se uglavnom pravdaju kompleksnošću dobavljačkog lanca te tvrde da su pokrenule interne istrage.

1/1